SDP - Mänttä-Vilppula 21.3.2024

Historia on opettanut meille, ettei rasismia kitketä vaikenemalla

Rasismi, syrjintä ja ihmisoikeuksien polkeminen on tuomittava johdonmukaisesti ja yksiselitteisesti vuoden jokaisena päivänä.

Tällä viikolla julkaistussa SPR:n tutkimuksessa käy ilmi, että 82 prosenttia Suomessa asuvista on todistanut tai kokenut rasismia.

Luku on suoraan sanottuna kammottava.

Tutkimuksesta selviää, että eniten rasismia havaitaan verkossa, mediassa ja somessa. Mutta rasismia esiintyy kaikkialla yhteiskunnassa: kadulla, kaupassa, työelämässä ja jopa asuntomarkkinoilla.

Historia on opettanut meille, ettei rasismia kitketä vaikenemalla. Ihmisoikeuksia ei puolusteta mainitsemalla ne vain korulauseina juhlapuheissa. On uskallettava toimia epäoikeudenmukaisuutta vastaan ja puolustaa jokaisen ihmisoikeuksia.

Erityisen suuri vastuu on meillä päättäjillä: se, millaisia sanoja käytämme ja millaisten arvojen takana seisomme vaikuttaa koko yhteiskuntaan. Yhdenkään päättäjän ei tule tinkiä ihmisoikeuksien puolustamisesta muiden päämäärien edistämiseksi. Ikävä kyllä Euroopassa näyttää olevan riski käydä juuri näin: kuulemme jatkuvasti uutisia siitä, kuinka Euroopan parlamenttia uhkaa käänne oikealle ja maltillinen oikeisto on yhä valmiimpi yhteistyöhön laitaoikeiston kanssa. Se tarkoittaa ihmisoikeuksien ja syrjimättömyyden asettamista taka-alalle kaikkialla Euroopassa. Siksi kesäkuun EU-vaaleissa äänestetään myös yhdenvertaisuudesta - muistathan käyttää ääntäsi.

Antti Lindtman

SDP:n puheenjohtaja


SIVUN ALKUUN

 

Marika Ala-Herttuala

kaupunginhallituksen puheenjohtaja, Aluehallituksen konserni- ja toimitilajaoston jäsen

Jussi Jatkola

kaupunginvaltuuston 1.varapuheenjohtaja

Arto Lehtinen

Kaupunginhallituksen jäsen

Auli Välimäki

Kaupunginhallituksen jäsen