SDP - Mänttä-Vilppula 1.3.2021

Kuntavaaliehdokas Jaana Kallioniemi esittäytyy

Jaana Kallioniemi

Jaanakin on ensikertalainen kuntavaaliehdokkaana.

Olen 44-vuotias ja asun Vilppulassa avomieheni kanssa. Olen syntyperäinen vilppulalainen, muutin tänne takaisin kolmisen vuotta sitten asuttuani välissä 15 vuotta Helsingissä.

Jo ennen koronan muutettua suuren osan Suomen työväestöstä etätyöläisiksi sain onnekkaasti sovitettua yhteen jo jonkin aikaa haaveilemani paluumuuton kotiseudulleni ja nykyisessä työpaikassa jatkamisen Helsingissä etätyönä. Olen ollut töissä Posti-konsernissa kohta 18 vuotta ja nykyisin toimin sekä IT-asiantuntijan tehtävissä digitointituotantoalustojen omistajan roolissa että prosessiosaajien ja tukitoimintoja tarjoavan tiimin esimiehenä.

Koulutustaustaltani olen pukineiden valmistaja ja yo-merkonomi, tosin päädyin jälkimmäisen tutkinnon maaliin vähän väärässä järjestyksessä ja suoritin ylioppilastutkinnon iltalukion puolella muutama vuosi merkonomitutkintoni jälkeen.

Vapaa-ajalla minut löytää usein käsitöiden ja kirjojen parista, myös kulttuuri taiteen ja teatterin muodossa kiinnostavat minua. Luonto ja meidän mahtavat metsät ovat erittäin lähellä sydäntäni. Muutama vuosi takaperin keksin yhdistää luonnon ja liikunnan osallistumalla naisten suunnistuskurssille, minkä jälkeen olen harrastanut suunnistusta puoliaktiivisesti sen mukaan, miten vapaa-aikaa ja innostusta on löytynyt. Lisäksi kaksi vuotta sitten hankittu kesämökkimme on nopeasti vienyt sydämeni ja osoittautunut sekä yhdeksi loistavaksi paikaksi olemassa olevaan harrastamiseen että tarjonnut myös uudenlaisia tapoja viettää aikaa.

Tuleva valtuusto ei aloita kauttaan helpoimmasta mahdollisesta asemasta. Taloudellinen tilanne on haastava sekä kaupungissamme että koko Suomessa. Kun joudutaan tekemään välillä hyvinkin haastavia valintoja ja tiukkoja ratkaisuja, päätösten läpinäkyvyys ja tiedon saannin helppous kaupunkilaisille korostuu vielä aiempaa tärkeäksi teemaksi.

Vaikka olen itse lapseton, seuraavan sukupolven tulevaisuus konkretisoituu vuosi vuodelta veljieni lasten kautta. Veteraanivaarini ja omien vanhempieni näkökulmasta huomaan tähyileväni molempiin suuntiin samaan aikaan, elinkaaren molemmista päistä huolehtimiseen. Muuttoliikenteen kääntäminen positiiviseksi on tärkeä keino taata peruspalvelut jatkossakin. Miksi näin tapahtuu -kysymykseen on helppo vastata, mutta kuinka teemme kuntamme kannattavaksi ja houkuttelevaksi asua, siihen tarvitaan vielä aiempaa enemmän laatikon ulkopuolelta ajattelua ja luovia ratkaisuja, innovointeja, jotka tukevat kaupunkimme kehittymistä ja yrittäjyyden tukemista.

Julkinen liikenne on iso haaste kunnassamme. Vilppulan puolella tämä tulee eteen monessa yhteydessä; esimerkiksi terveydenhuollon palveluita on keskitetty Mäntän puolelle ja näiden tulee olla helposti käytettävissä myös autottomille asukkaille. Junalla muihin kuntiin matkustavat työmatkalaiset taas tarvitsevat toimivat yhteydet Vilppulan puolella sijaitsevan rautatieaseman suuntaan ja sieltä takaisin.

Haluaisin myös helpottaa asukkaiden keinoja antaa palautetta ja kehitysehdotuksia kaupungille. Helposti löydettävät ja käytettävät digitaaliset työkalut ovat isossa roolissa molemmin suuntaisessa kommunikoinnissa - vuoropuhelun kaupungin ja sen asukkaiden välillä pitää olla mahdollisimman vaivatonta. Kun asukas huomaa mitä tahansa, mistä hän haluaa antaa vinkkiä tai kysyä lisätietoja, edessä ei saa olla mahdoton sivustoviidakko, jonka läpikäymisen jälkeen alkuperäinen tarve on jo kauan sitten unohtunut.

Ehdokkaaksi lähteminen herätti myös paljon ajatuksia ja kysymyksiä, joihin minulla ei ole vastauksia tai ehdotuksia. Ymmärrän myös, että ehdokkaat tai uudet valtuutetut eivät voikaan olla kaikessa valmiita toimintaan, tehtävämme on myös tuoda esiin ongelmia ja haasteita, joihin toivottavasti kaikki yhdessä pääsemme keskittymään ja hakemaan ratkaisuja.

Kaupunki muodostuu sen asukkaista ja on olemassa heitä varten. Samoin luottamustehtäviin valitut ihmiset ovat edustamassa kaupunkilaisia, jotka heidät ovat sinne valinneet. Tämä on mielestäni demokratian ydin, joka ei voi unohtua päätöstenteon keskellä.


SIVUN ALKUUN

 

Marika Ala-Herttuala

kaupunginhallituksen puheenjohtaja, Aluehallituksen konserni- ja toimitilajaoston jäsen

Jussi Jatkola

kaupunginvaltuuston 1.varapuheenjohtaja

Arto Lehtinen

Kaupunginhallituksen jäsen

Auli Välimäki

Kaupunginhallituksen jäsen