SDP - Mänttä-Vilppula 12.7.2020

SDP kokoontuu Tampereella 22.8.-24.8.2020

Koronaviruksen vuoksi monet kokousjärjestelyt Tampere-talossa ovat menneet uusiksi. Kokouksen asialista on säilynyt muuttumattomana.

Pirkanmaan Sosialidemokraattien toiminnanjohtaja Harri Sandellin mukaan koronaepidemia on aiheuttanut jonkun verran muutoksia vapaaehtoistyöntekijöiden toimenkuvaan. Lisäksi tarvitaan kymmenkunta tietotekniikan osaajaa opastamaan niitä kokousedustajia, jotka apua tarvitsevat. Puoluekokouksessa lähes kaikki tapahtuu sähköisesti, mm. puheenvuoropyynnöt ja muutosesitysten tekeminen. Valiokuntatyöskentelykin tapahtuu valtaosin etätyöskentelynä Teams-yhteyden kautta.

Myös äänestykset tapahtuvat sähköisesti. Äänestysten tulokset saadaan välittömästi.

Liikuminen saleissa vähenee merkittävästi.

Korona laittoi lähes kaiken uusiksi

Koronaepidemian takia kokoukseen ei ole tulossa kotimaisia eikä ulkomaisia kutsuvieraita. Koronan vaikutukset ovat kuitenkin suuret kokouksen järjestämisessä.

Puoluekokousedustajat jaetaan kahteen ryhmään. Ryhmien jäsenet eivät kokouksen aikana tapaa toisiaan fyysisesti. Kokoussaleina toimivat Tampere-talon isosali ja Sorsapuistosali. Salien välillä on jatkuva kuva- ja ääniyhteys. Kun puheenjohtaja isossa salissa myöntää puheenvuoron Sorsapuistosalissa olevalle kokousedustajalle niin puheenvuoro näkyy ja kuuluu valkokankaalla myös isossa salissa ja toisinpäin, Sandell toteaa.

Eri ryhmien puoluekokousedustajat kulkevat kokoustiloihinsa myös eri ovista, eivätkä kohtaa myöskään Tampere-talon sisällä. Myös iltatilaisuudet pidetään kahtena eri tapahtumana.

Kokoontumisrajoitus estää kokousseuraajien tulemisen paikalle,

mutta seuraaminen mahdollistetaan etänä.

Kokouspaikalla on siis vain 500 puoluekokousedustajaa, jotka on jaettu kahteen eri ryhmään sekä järjestelyihin osallistuvat työntekijät, sanoo Sandell.

Kaikki puoluekokouksen yhteyteen suunnitellut yleisötapahtumat on peruttu.

Tampere-talon edustalle on kuitenkin tulossa järjestötori, jossa eri järjestöt esittelevät toimintaansa.

Tampere-talossa on pidetty useita isoja kokouksia, muun muassa vuonna 2002 SDP:n puoluekokous. Sandellin mielestä kyseessä on erittäin hyvä ja toimiva kokouspaikka suurillekin kokouksille. Henkilökunta on hyvin ammattitaitoista ja avuliasta.

SDP:n puoluekokous pidetään Tampereella nyt kuudennen kerran. Ensimmäinen puoluekokous Tampereella oli vuonna 1905 eli SDP:n neljäs puoluekokous. Vuonna 1913 paikkana oli edelleen Tampereen työväentalo ja kahdeksas puoluekokous. Myös 16. puoluekokous järjestettiin vuonna 1933 Tampereen työväentalolla.

Kun Tampereelle kokoonnuttiin 29. SDP:n puoluekokoukseen, oli vuosi 1972 ja kokouspaikaksi vaihtui Sampola. Vuonna 2002 Tampere-talossa pidettiin 39. puoluekokous ja tänä vuonna kyseessä on SDP:n 46. puoluekokous.


Tampereella hyväksytään SDP:n poliittinen ohjelma ja periaatejulistus

Normaalin käytännön mukaisesti puoluekokoukselle on tehty lukuisia aloitteita. Henkilövalinnat tuovat aina oman jännitteensä kokoukseen.

Pirkanmaalaisia kiinnostaa tietysti puolueen puheenjohtajan valinta, joka tapahtuu sunnuntaina 23.8.2020 aamupäivällä. Pirkanmaan puoluekokousryhmä on yksimielisesti pääministeri Sanna Marinin valinnan kannalla ja niin näyttävät olevan useiden piirien puoluekokousryhmätkin, sanoo Sandell
SIVUN ALKUUN

 

Marika Ala-Herttuala

kaupunginhallituksen puheenjohtaja, Aluehallituksen konserni- ja toimitilajaoston jäsen

Jussi Jatkola

kaupunginvaltuuston 1.varapuheenjohtaja

Arto Lehtinen

Kaupunginhallituksen jäsen

Auli Välimäki

Kaupunginhallituksen jäsen