Asioiden taustoja

Kai Lindroos (vas.) ja Matti Hentunen kiristämässä Sarapihassa puutarhakeinun viimeisiä ruuveja.Taustalla Pertti Virta.

Sarapihan pihat talkoilla kuntoon

KMV -Lehti 26.5. 2009, toimittaja Ali Heikkilä

 

Mäntän vanhainkoti-päiväkeskus Sarapihan piha-alueet ovat hienosti rakennetut, mutta aita näyttää harmaalta, kuin vankilan muurilta. Pihan kasvit ovat päässeet ikääntymään ja pihakiveystäkin täytyisi tasata sekä saada pihalle lisää tilaa liikkua turvallisesti.

- Tällaisia ajatuksia heräsi viime syksynä kun asukkaan omaisena ensimmäisiä kertoja paikalle poikkesin, kertoo mänttäläinen Kyllikki Lahtinen.

Samaa tuumi Sarapihan henkilökuntakin, ja nyt on alettu saada asioihin korjausta. Aidan päälle on tehty metallinen koristekoroke ja aita tullaan maalaamaan.

Mäntän työväenyhdistys on lahjoittanut Sarapihan hoivakodille toivottuja pihakeinuja ja puutarhakalusteita sekä koonnut ne talkoilla. Uusi perennapenkki on tulossa ja lähiaikoina pidetään pihanparannustalkoot, että saadaan kaupungin kustantamat parannukset tehtyä ripeästi.

Toiveena on uusia kaikkien sarapihan 3 osaston piha-alueet. Tavoitteena on saada aikaan asukkaille kesäinen ulko-olohuone. Viihtyisällä omalla pihalla on mukava liikkua ja nauttia kesäisestä luonnosta.

Kaikki asiasta kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan ja haastetaan osallistumaan talkoisiin. Lahtinen kertoo, että kaikkea ei kuitenkaan saada aikaan kaupungin kustantamana

Sarapihan sairaanhoitaja Sinikka Vuohelainen kertoo, että on osa hyvää hoitoa on päästä ulos. Valo aktivoi ihmistä. Sarapihan asukkaiden kohdalla pienten yksinkertaisten asioiden merkitys korostuu entisestään, esimerkiksi vaikka kukkien värit ja tuoksut sekä lintujen laulu.

- Täällä elävien asukkaiden elinpiiri on jo pienentynyt ja hyvät ulkoalueet laajentavat tätä piiriä hieman, kertoo Mänttä-Vilppulan vanhuspalvelujohtaja Alli Ruuhilehto.


 

Mänttä-Vilppulan kuntaliitos - lyhyt kuvaus

 

Valtioneuvosto päätti 8.5.2008 Mäntän kaupungin liittämisestä Vilppulan kuntaan. Laajentuneen kunnan nimi on Mänttä-Vilppula, ja se otti käyttöönsä kaupunki -nimityksen. Yhdistyminen tuli voimaan 1.1.2009.

Mäntän kaupunginvaltuusto ja Vilppulan kunnanvaltuusto päättivät yhdenmukaisilla päätöksillään 2.7.2007 ryhtyä valmistelemaan näiden kuntien yhdistymistä

Samana iltana molempien kuntien hallitukset valitsivat edustajansa kuntien yhdistymistä suunnittelevaan valmisteluryhmään, jonka ensimmäinen kokous pidettiin Vilppulassa 2.8.2007

Vilppulan kunnanvaltuusto hyväksyi Mänttä-Vilppulan kuntaliitoksen perusteet kokouksessaan 2.10.2007 ja Mäntän kaupunginvaltuusto osaltaan 8.10.2007.

Kuntaliitos varmistui maanantaina 12.11.2007.
Mäntän kaupunginvaltuusto hyväksyi yhdistymisen yksimielisesti,
Vilppulan kunnanvaltuusto äänesti asiasta. Myönteinen päätös syntyi selvin numeroin 19-8.

Länsi-Suomen lääninhallitus asetti 9.6.2008 perustettavaa Mänttä-Vilppulan kaupunkia varten laajentuvan kunnan järjestelytoimikunnan.

Mänttä-Vilppulan ensimmäinen kaupunginvaltuuston kokous pidettiin 10.11.2008.


 


 

 

 

 

Mänttä-Vilppulan kaupunki

( päivitetty 31.12.2011 )

Perustietoja Mänttä-Vilppulasta

Mänttä-Vilppulan kaupunki aloitti 1.1.2009

Asukasluku: 11.315 ( 31.12.2011 )

- väestötiheys 22,0 as/km

Pinta-ala 657,10 km²

- maa 534,49 km²

- sisävesi 122,61 km²

Mänttä-Vilppula kuuluu hallinnollisesti

- Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

- Pirkanmaan elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskus

- Pirkanmaan maakuntaan (Pirkanmaan liitto)

- Ylä-Pirkanmaan seutukuntaan (Ylä-Pirkanmaan seutuyhditys ry.)

- Pirkanmaan sairaanhoitopiiriin

- Tampereen käräjäoikeus

- Turun hovioikeus - Åbo hovrätt

- Hämeenlinnan hallinto-oikeus

- Pirkanmaan poliisilaitokseen (Mänttä-Vilppulan poliisiasema)

- Pirkanmaan syyttäjänvirastoon

- Pirkanmaan ulosottovirastoon

Veroprosentit 2012

Kunnallisveroprosentti 21,00
Yleinen kiinteistö vero-% 1,00
Vakituisen asuinrakennuksen 0,50
Muun asuinrakennuksen 1,00
Voimalaitoksen 1,40

http://www.manttavilppula.fi

 



Mänttä-Vilppula - taidekaupunki

(päivitetty keväällä 2010)

 

Taidekaupunki Mänttä-Vilppula päihittää monet isotkin kaupungit vaikuttavalla kulttuuritarjonnallaan. Serlachiuksen nimeä kantavat museot Gösta ja Gustaf, taidemuseo Gösta , Joenniemen kartanossa ja tiedekeskuksen tapaan toimiva historiallinen museo Gustaf, Valkoisessa talossa, edustavat alansa kärkeä. Suomalaiseen nykytaiteeseen pääsee perehtymään ympäri vuoden Taidekeskus Honkahovissa.
Kesäisin puheenaiheena ovat Mäntän Kuvataideviikot. Myös alueen musiikkitarjonta sykähdyttää: Mäntän Musiikkijuhlat on nuorten pianovirtuoosien juhlaa. Myös Honkahovin ohjelmistossa on suuri rooli musiikilla.

Mänttä-Vilppulassa toimiikin kolme Finland Festivals -tapahtumaa Mäntän kuvataideviikot, Mäntän Musiikkijuhlat ja Taidekeskus Honkahovi.

Mäntän urkuviikko elokuussa tarjoaa sarjan upeita urkukonsertteja. Mäntän kirkon urut ovat ainutlaatuiset, joita soittamaan saadaan monia kansallisesti jaj kansainvälisestikin tunnettuja taiteilijoita. Vilppulankosken kuohujen äärellä nautitaan kesäisin jazzin sykkeestä.

Pohjaslahdella Taidekahvila Pelimannin Penkillä järjestää ammattimaisesti hoidettuja tapahtumia. Vehkaniemen pihapiiri ja sen vanhat, talonpoikaiset rakennukset pitävät sisällään monia jännittäviä tiloja ja tarinoita.

Mänttä-Vilppulassa on myös teollisen historian myötä syntyneitä arvokkaita rakennusperintökohteita. .

Kulttuuritarjontaan voi mainiosti yhdistää luonnossa liikkumisen. Mäntän sauvakävelypuistossa liikutaan luonnonsuojelualueella. Vilppulaan taas tullaan kalaan kaukaakin, sillä sekä koski- että järvikalastusmahdollisuudet ovat erinomaiset, ja kalaan voi varata halutessaan mukaan kokeneen oppaan. Järvien antimia voi nauttia Vilppulan tunnelmallisissa maaseutumatkailupaikoissa, kuten Peltolan luomutilalla. Onpa paikkakunnalla jopa saksiniekkoihin erikoistunut Koivulahden rapukartano. Alueelle on myös hyvä tulla vesitse. Vilppulan vierasvenesatama on Näsijärven parhaita tarjoten upeat puitteet veneilijöille ja karavaanareille.


Mäntässä ja Vilppulassa voi tehdä mielenkiintoisia ostoksia. Myllyrannan sisustuskeskus myy kaunista kotiin: eteläeurooppalaisia koriste- ja taide-esineitä, joissa on hinta-laatu -suhde kohdallaan sekä hopeakoruja, joita ei muualta Pohjoismaista saa. Vilpun Vintin Lahjatalossa teet laadukkaita löytöjä monenlaisista käsitöistä sekä maaseudun tuotteista ja nautit makoisat kahvit kiireettömässä tunnelmassa.


Mänttä-Vilppula -kierrosta ei tehdä päivässä jos parissakaan.

Yöpyminen kannattaa.

 

Mänttä-Vilppula - Taidetta, luonnollisesti - lisätietoja

www.manttavilppulamatkailu.fi

info@manttavilppulamatkailu.fi


 

Tero Rönni turhautui eduskuntatyöhön

Tero Rönni (sd.) ilmoitti keväällä 2010, ettei enää aio ehdolle 2011 eduskuntavaaleissa. Rönni kertoo, että syynä vaaleista jättäytymiseen on turhautuminen eduskuntatyöhön.


- Niin kuin joku on sanonut, että ihmisten kusitolppana oleminen on raskasta. Tuolla toreilla osa hyökkää kimppuun ihan pahimman vihamiehen tapaan. Puheet ja otteet ovat koventuneet selkeästi, Rönni sanoo.

Kansanedustajan työn muutos yhä enemmän sosiaaliseen mediaan tukevaksi, verkkosivujen päivittämiseen ja Facebookissa näkymiseen kannustavaksi ei myöskään ole Rönnin mieleen.

- Minusta se on vähän vastenmielistä. En tykkää keskustella ihmisten kanssa nimettöminä ja ilman kasvoja. Mieluummin kasvotusten.

Vaikka kansanedustajat saavatkin toimia sylkykuppina joillekin, on Rönnin mukaan kuitenkin suurin osa kansasta tietoisia kansanedustajan työstä. He arvostavat kansanedustajia edelleen.

- Sellaiset ihmiset, joiden kanssa pääsee keskustelemaan ja joiden kanssa on jatkuvasti tekemisissä, niin heidän suhtautumisensa ei ole muuttunut juuri mihinkään, Rönni kertoo.

Rönni oli eduskunnassa kolme kautta vuodesta 1999 vuoteen 2011.



Mänttä-Vilppulan kaupunki (10 v/2019)

Maakunta Pirkanmaa

Seutukunta Ylä-Pirkanmaan seutukunta

Hallinnollinen keskus Mäntän keskustaajama.

Keskustaajamaan kuuluu myös aiemmin oman taajamanna ollut Vilppulan asemanseutu.

Perustettu 2009

Kuntaliitokset Mänttä (2009)

Vilppula (2009)

Kokonaispinta-ala 657,08 km²

- maa 534,85 km²

- sisävesi 122,23 km²

Väkiluku 9 983

- väestötiheys 18,67 as./km² (31.12.2018)

Ikäjakauma 2016

- 0-14-v. 12,4 %

- 15-64-v. 56,2 %

- yli 64-v. 31,4 %

Kunnallisvero 22,00 % (2019)

Kaupunginvaltuusto

35 paikkaa

2017-2021

• SDP 13

• Kesk. 8

• Kok. 4

• Ps. 4

• Vihr. 3

• Vas. 2

• KD 1

www.manttavilppula.fi

Mänttä-Vilppula on metsäteollisuuden ympärille syntynyt kaupunki Ylä-Pirkanmaalla.

Mänttä-Vilppulan naapurikunnat ovat Keuruu, Juupajoki, Jämsä, Ruovesi ja Virrat.

Kaupungin pinta-ala on 657,08 km², josta 534,85 km² on maata.

Väkiluku vuoden 2018 lopussa oli 9 983 asukasta.

Suurista kaupungeista Mänttä-Vilppulaa lähimpänä sijaitsevat Jyväskylä (etäisyys n. 80 km) ja Tampere (90 km).

Mänttä-Vilppula tunnetaan ennen kaikkea taidekaupunkina sekä yhtenä suomalaisen paperi- ja metsäteollisuuden historiallisista pitäjistä. Molempien taustalla on vaikuttanut vahvasti Serlachiuksen suku.



SIVUN ALKUUN

 

Marika Ala-Herttuala

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja,
Suomen Kuntaliiton valtuuskunta 2018-2021

Ilkka Jatkola

Kaupunginhallituksen 2.varapuheenjohtaja

Lasse Siltanen

Kaupunginhallituksen jäsen,
valtuustoryhmän puheenjohtaja